Shimeji to zyskujące coraz większą popularność grzyby pochodzenia japońskiego, o delikatnym maślano-orzechowym smaku.

Występują w wielu odmianach, z których najbardziej popularne są Shimeji Biała (Bunapi Shimeji) i Shimeji Brązowa (Buna Shimeji). Grzyby te odznaczają się wysoką zawartością żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i stanowią ich dobre źródło. Co ważne, grzybów tych nie należy jeść surowych, gdyż mają gorzki smak, zaś składniki odżywcze najlepiej przyswajalne są dopiero po ugotowaniu.

Kontakt

Biegpol – Grupa Producentów Grzybów Sp. z o.o.

Chorzemin 114
64-200 Wolsztyn (PL)

Tel. + 48 68 347 6800
Fax + 48 68 347 6801
e-mail: info@biegpol.pl

 

© 2005 - 2024 BIEGPOL - Grupa Producentów Grzybów Sp. z o. o.. Wszelkie prawa zastrzezone. Budowa stron internetowych